Emballage, ook wel ladingdragers of RTI’s genoemd, kenmerkt zich door het (her-)gebruik van de transport items door de gehele toeleveringsketen. Verschillende sectoren en bedrijven hebben verschillende niveaus in risico’s. Uit onderzoek is gebleken dat de directe kosten op de emballagepool tussen de 10-30%, van de totale waarde van de emballagepool, per jaar ligt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Alles valt of staat bij een goed emballagebeheer, er zijn verschillende factoren die te maken hebben met de risico’s die het bedrijf loopt.

Emballagebeheer

Wil je de risico’s van het verlies op emballage verkleinen, dan valt of staat het met goed emballagebeheer. Om dit verlies te reduceren begint het met inzicht krijgen in de fysieke en administratieve emballagevoorraad. Dat begint vaak bij de controle van alle inkomende en uitgaande emballage. Naast controle op emballage spelen registratie, sortering van de emballage, opslag, de manier van uitgifte een rol in emballagebeheer.

Hoe is het warehouse of het distributiecentrum ingericht om al deze facetten zo goed en efficiënt mogelijk uit te voeren. De emballage moet in een logische volgorde door het bedrijf heen bewegen. De interne processen en werkafspraken zijn hierbij de basis. Welke partijen zijn er allemaal betrokken bij het proces en zijn hier bijbehorende werkafspraken. Kortom er zijn vele verschillende facetten binnen emballagebeheer waar rekening mee gehouden moet worden.

Aanpak bij emballagebeheer verbetering

Begin altijd eerst met een analyse van je organisatie met de bijbehorende werkafspraken. Je kunt ook een externe partij vragen om deze analyse te maken. Voordelen hiervan kunnen zijn dat een onafhankelijke partij, met nieuwe inzichten, kijken in de organisatie en vaak betere informatie verzamelt dan dat je zelf kunt doen.

TellApe heeft inmiddels vele jaren ervaring in de emballage wereld. De grootste risico’s die wij geïdentificeerd hebben liggen zowel in de interne als in de externe omgeving. Wij lichten een tipje van de sluier op:

De 5 grootste risico’s bij emballagebeheer

  • Is er een medewerker of directielid verantwoordelijk voor de emballage?
  • Zijn de afspraken rondom het emballage proces eenduidig?
  • Is personeel zich bewust van de waarde van de ladingdragers?
  • Hebben alle emballagebonnen vervolgnummers?
  • Zijn er financiële consequenties met de klant afgesproken?

Deze 5 risico’s zijn maar een greep uit de risico’s die een bedrijf kan lopen op emballagebeheer. Er spelen natuurlijk nog veel meer interne en externe factoren bij emballage. Ben jij benieuwd met welke factoren er nog meer rekening gehouden moet worden of kun je nog advies gebruiken op de bovenstaande risico’s? TellApe komt graag met je in gesprek.

 

Wil jij ook graag meer informatie?

Kom hier met ons in contact.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over TellApe?

Klik hier om de updates te ontvangen.