Emballage kent vele synoniemen die bedrijven in de transport en logistiek gebruiken. Er zijn verschillende manieren om uit te leggen wat de emballage betekenis is. Het ligt er daarbij aan of je het over eenmalige of meermalige transport items hebt.

Emballage betekenis

Er bestaan verschillende emballage synoniemen: verpakking, pakmateriaal, verpakkingsmateriaal, transport item, recyclebaar artikel, colli, ladingdragers, fust, Retourneerbare Transport Item (RTI) en nog een aantal meer. In de basis is de functie het efficiënt vervoeren van goederen van A naar B waarbij emballage zorgt voor bescherming van goederen en efficiency.

Emballage definitie volgens het wetboek beschrijft het volgende:

Verpakkingen: alle producten, vervaardigd van materiaal welke aard dan ook, die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van andere producten, van grondstoffen tot afgewerkte producten, over het gehele traject van producent tot gebruiker of consument.

Er vallen veel meer items onder emballage dan de meeste mensen zich zullen realiseren. Ieder logistiekproces komt op enig moment in aanraking met emballage. Onder logistiekproces wordt de gehele supply chain verstaan van grondstof tot aan eindproduct. Eenmalige of meermalige emballage is in bijna ieder logistieke proces een onderdeel.

Bij goederen die worden geleverd, gekocht en vervoerd zitten van tijd tot tijd een flinke hoeveelheid emballage. Er is een onderscheid tussen eenmalige en meermalige fust. Om duidelijk te maken geven wij een aantal emballage voorbeelden.

Eenmalige emballage

Eenmalige emballage is zo ontworpen dat het na gebruik direct weg gegooid kan worden. De emballage heeft geen waarde meer na gebruik. Het eenmalige fust is vaak gemaakt van gerecycled materiaal. Er zijn ook eenmalige items die na gebruik niet meer te hergebruiken zijn omdat ze hun vorm en functie verliezen. Voorbeelden van emballage die hun vorm en functie verliezen: karton, zakken, groente- en fruit bakjes, fruitdozen. Deze emballage kun je niet meer gebruiken na het eerste gebruikt omdat het zijn functie en/of uiterlijk verloren heeft.

Voorbeelden van emballage van gerecycled materiaal zijn bijvoorbeeld wegwerp pallets, zwarte emmers en keykegs. Deze kun je vaak nog wel een tweede of derde keer gebruiken maar de kostprijs is al verrekend in de eerste keer gebruik.

De aanschaf van eenmalige transport items of verpakkingen is relatief laag. Soms moet de koper ook een deel betalen van deze kosten. Het bedrag dat de koper dan moet betalen is afhankelijk van het moment in de supply chain. Waar men rekening mee moet houden, is dat eenmalig fust vaak belastend is voor het milieu. Het moet gerecycled worden en eventueel weer verwerkt worden tot een nieuw transport item of verpakkingsitem. Meermalige emballage is ook vaak minder bewerkt, waardoor deze minder belastend is voor het milieu. Wil jij een heldere MVO strategie voor je bedrijf, vergeet dan ook zeker emballage niet mee te nemen in deze strategie.

Meermalige emballage

Meermalige emballage is ontworpen om meerdere keren voor hetzelfde transportdoel ingezet te worden. Bij in ontvangst name van emballage, is het vaak niet mogelijk om de emballage direct terug te geven, omdat er nog goederen op zitten. Nadat de goederen van het transport item geladen zijn, is er vaak opslagruimte nodig. Als bedrijven geen goed emballagemanagement op meermalige emballage uitvoeren, kan het voorkomen dat er een te grote voorraad emballage ontstaat binnen een bedrijf. Vaak is men zich hier niet van bewust. Meermalige emballage kan een grote waarde vertegenwoordigen binnen een onderneming.

Meermalige emballage is vaker te gebruiken, de aanschafwaarde ligt dan ook hoger. Gedurende de totale levensduur van meermalige emballage items, zullen de kosten per gebruik goedkoper zijn dan bij eenmalige emballage. De aantal keren dat je meermalige items kunt gebruiken (de gemiddelde levensduur) deel je door de aanschafwaarde en zo weet je wat de kosten per gebruik werkelijk zijn. Hoe langer je het item kunt gebruiker hoe goedkoper het item wordt.

Registratie en administratie

Bij meermalige emballage kun je denken aan rolcontainers, broodkratten, Euro pallets, kooikarren, glasbokken, vleeskisten, bierfusten, laadvloeren, en dergelijke. Deze transport items zijn geschikt voor een duurzame economie. Het is echter lastig om een duurzame economie te realiseren als er weinig aandacht is voor emballage.

Van de meermalige ladingdragers raakt jaarlijks tussen de 4% en 8% kwijt. Meermalige ladingdragers worden meegegeven aan een transporteur en zie je nooit meer terug. Of ze worden in een hoek gezet in het magazijn en niet meer naar omgekeken. Er is bij veel bedrijven geen echte focus op transport items waardoor het onduidelijk is waar de huidige voorraad staat. Het lijkt veel werk om alle binnenkomende en uitgaande emballage te registreren, maar uiteindelijk gaat het veel informatie opleveren en kan het kosten gaan besparen.

Als ja alle stromen registreert, heb je real-time inzicht waar jouw emballage zich bevindt. Met deze kennis kan een chauffeur eenvoudig de opdracht krijgen om uitstaande emballage mee terug te nemen. Zo kun je efficiënter werken en heeft dit nog als positief bijeffect dat het ook nog eens duurzamer is!

Kortom de emballage betekenis is veelomvattend en niet alle transport items zijn over een kam te scheren. Wie wil gaan voor duurzaam transport moet ook rekening houden met emballage.

Lees hier meer over waarom emballage registratie zo’n ontzettende uitdaging is. 

 

Wil jij ook graag meer informatie over TellApe of emballage betekenis?

Kom hier met ons in contact.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over TellApe?

Klik hier om de updates te ontvangen.