Vrijwel ieder bedrijf in de supply chain heeft te maken met uitgifte en inname van goederen. De producent maakt goederen en distribueert deze vervolgens naar een groothandel. De groothandel neemt de goederen in, verpakt of stapelt het om en stuurt het op transport naar de detailhandel. De goederen worden vervoert op emballage, ook wel transport items genoemd. De transport items moeten vaak ook weer retour in de keten. Er zijn verschillende bedrijven die zich specialiseren in de retourlogistiek, wij kijken hier net anders tegenaan.

Returnable transport items

Emballage wordt ook wel transport items of returnable transport items (RTI’s) genoemd. In de naam van returnable transport items wordt het al benoemd. De transport items moeten ook weer retour naar de eigenaar. De RTI’s zijn zo ontworpen dat de transport items kunnen worden hergebruikt en zorgen daardoor voor een duurzamere economie. Echter moet er dus ook nagedacht worden over hoe de retour logistiek ingericht wordt. Vaak is het uitgeven van goederen met emballage geen probleem, dit gebeurt bijna automatisch op het moment dat er een bestelling wordt geplaatst. Echter is de retourlogistiek een vak apart en moet hier goed over nagedacht worden.

Retourlogistiek van emballage met TellApe

Hoe zorg je ervoor als bedrijf dat je voldoende emballage op de vloer hebt staan om weer verder te kunnen met leveren? Dit begint met het inzicht hebben waar de transport items staan. Als jij weet waar je transport items staan, dan kun je ze ook retour nemen op het moment dat jouw chauffeur past. In de planning kun je zien wanneer de klant weer wordt geleverd, er kan dan bij een afleveropdracht direct een retouropdracht mee gegeven worden aan de chauffeur.

Inzicht in de emballage is dus cruciaal voor een efficiënt retourlogistiek. TellApe geeft de chauffeur de handvaten die nodig zijn om dat inzicht te creëren. TellApe legt de emballage beweging vast op het moment van de overdracht. De chauffeur zet emballage items neer bij de klant. Hij voert dit in de app in en laat het direct aftekenen voor de ontvanger. In het online portal is binnen enkele seconden zichtbaar dat de items bij de klant staan.

De planner kan vervolgens, met het plannen van ritten voor de volgende dag, in het online TellApe portal zien welke klant er nog emballage heeft staan. Aan de hand van deze gegevens kan de retourlogistiek direct efficiënt ingericht worden.

Innemen van retour transport items

Het kan ook voorkomen dat de klanten de returnable transport items zelf terugbrengen. Hiervoor hebben we de laad- los applicatie voor ontwikkeld. In de laad- los app registreert de magazijnmedewerker de transport items die binnenkomen. In de app geeft de magazijnmedewerker direct in welke transporteur het komt brengen en van welke locatie de goederen afkomstig zijn. Nadat deze transactie is uitgevoerd, is direct inzichtelijk voor de admin dat er emballage retour is gegeven. Real-time worden de balansen bijgewerkt waardoor je ieder moment van de dag de juiste uitstaande saldo’s hebt. Als planner kun je hier dus ook weer direct rekening mee houden voor de retourlogistiek emballage die je zelf regelt.

 

Probeer TellApe 14 dagen gratis om te zien welke voordelen TellApe biedt.

Kom hier met ons in contact.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over TellApe?

Klik hier om de updates te ontvangen.