TellApe is gespecialiseerd in emballageregistratie en -administratie. Het bedrijf heeft als filosofie om gebruiksvriendelijk en toegankelijk te zijn voor alle typen gebruikers en bedrijven. De app en het portal zijn generiek ontwikkeld waardoor ze toepasbaar zijn in verschillende branches. TellApe heeft daarnaast ook een toegankelijke prijsstelling zodat het product goed is in te zetten bij zowel grote multinationals als bij MKB-bedrijven. Voor ieder type bedrijf is de terugverdientijd van TellApe hierdoor anders. In deze blog willen wij graag een bakkerij als voorbeeld nemen om de terugverdientijd voor te rekenen.

Situatieschets bakkerij

We nemen een bakkersbedrijf met drie filialen die verse producten levert aan ongeveer 100 locaties. Het bedrijf heeft vijf vaste routes waar meerdere keren per week en twee keer per dag op gereden wordt. De wagens worden ’s nachts tussen 2 uur en 4 uur geladen en zijn dan voor 8 uur ’s ochtends gelost, waardoor er niet altijd iemand aanwezig is bij het lossen. Bij het lossen van verse producten, nemen chauffeurs ook retourfust mee.

De waarde van een volle rit is ongeveer €18.000,-, dit is op basis van 95 dolly’s en 950 broodkratten per vrachtwagen:

Om er zeker van te zijn dat er altijd genoeg fust aanwezig is om de producten te vervoeren naar klanten, heeft het bedrijf ongeveer 570 dolly’s en 57.00 kratten met een totale waarde van bijna €99.000,-.

De totale pool wordt op peil gehouden omdat een tekort aan fust risico’s met zich meebrengt. Als er te weinig fust aanwezig is kan het namelijk voorkomen dat het bedrijf niet meer kan uitleveren. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat er jaarlijks tussen de 5% en 7% van de totale pool kwijt of ernstig beschadigd raakt. Om de pool weer aan te vullen is het bedrijf tussen de € 4916,- en € 6883,- per jaar kwijt.

Emballageregistratie en administratie

Bij TellApe hebben we vaker te maken met dit soort casussen. In iedere branche en bij elk soort bedrijf komen deze verliezen voor. Ook als bedrijven wel emballage registeren, maar dit nog op papier doen, zijn verliezen van emballage aanwezig.

Het probleem wordt dan wel (h)erkend maar men vindt het te tijdrovend om er zelf voor te gaan zitten en het stappenplan te bedenken. TellApe helpt met het opzetten van een eenvoudige emballageregistratie en administratie, hierdoor volgen de besparingen vanzelf!

Op basis van ervaringen in de branche kan het gebruik van TellApe de hoeveelheid verloren fust drastisch verlagen. Door het proces beter te beheren, wordt ook duidelijk tijdig gereageerd op beschadigde of nog niet retour gegeven fusten. De fusttransacties worden realtime inzichtelijk in het portal en bij de klant middels een emballagebon. Hierdoor is de administratie zeker de helft minder tijd kwijt met de administratie en is er achteraf een stuk minder discussie.

Concrete besparingen in de bakkersbranche

  • Directe kosten van verlies en beschadiging worden met minstens de helft teruggebracht, dit levert tussen de €2458,- en € 3441,- per jaar op
  • Indirecte kosten van de administratie worden met de helft teruggebracht en de discussie komt ook voor de helft minder voor. Hierdoor kan een klein bedrijf tussen de vijf en tien uur per maand besparen. Op jaarbasis levert dit tussen de 60 en 120 uur administratieve ruimte op. Bij een uurtarief van €25,- per uur levert dit tussen de €1500,- en €3000,- op.
  • Het risico op tekorten aan emballage wordt enorm verkleind waardoor de totale pool aan emballage met 10% verkleind kan worden. Dit levert bijna €10.000,- extra werkkapitaal op wat niet meer vast in emballage zit.

De totale kostenbesparing komt minimaal uit op € 3958,- en maximaal uit op € 6441,-.

Terugverdientijd voor de bakker

TellApe werkt met abonnementen en de prijs is afhankelijk van het aantal gebruikers. In deze case zal de bakker 6 gebruikers nodig hebben, namelijk 1 administrator voor het portal en 5 gebruikers die in de vrachtwagens emballage registreren. Zoals je hieronder ziet in het schema is dit bedrijf € 959,40 kwijt in jaar 1. Dat betekent bij een minimale kostenbesparing dat het bedrijf binnen vijf maanden de investering heeft terugverdient.

 

Wij helpen je graag met jouw emballage-uitdaging of met het berekenen van de terugverdientijd voor TellApe voor jouw bedrijf. Meer weten over TellApe?

Kom in contact

 

Vind ons op social media