TellApe is gespecialiseerd in het digitaliseren van emballageregistratie en -administratie processen. TellApe heeft als filosofie om gebruiksvriendelijk en toegankelijk te zijn voor alle typen gebruikers en bedrijven. De app en het portal zijn generiek ontwikkeld waardoor ze toepasbaar zijn in verschillende branches.

TellApe heeft daarnaast ook een toegankelijke prijsstelling zodat het product goed in te zetten is bij zowel grote multinationals als bij MKB-bedrijven. Voor ieder type bedrijf is de terugverdientijd hierdoor anders. Vorig kwartaal hebben we de terugverdientijd voor een bakker berekend. In deze blog willen wij graag een groentekweker als voorbeeld nemen om de terugverdientijd voor te rekenen.

Situatieschets groentekweker

Om de terugverdientijd te berekenen nemen we als voorbeeld een groentekweker met twee locaties. Op beide locaties worden eigen groentes gekweekt en wordt een andere werkwijze gehanteerd. Op één kantoor wordt alle inkoop, verkoop en emballage-administratie afgehandeld en op de administratie-afdeling werken drie fulltime medewerkers. De groentekweker ontvangt zijn stekplantjes op stektrays en eigen ontworpen zaailingkarren, waar de stektrays eenvoudig in te schuiven zijn. De producten worden vervolgens op CC-karren aan een overkoepelende verkooporganisatie geleverd, die de verkoop en distributie richting de eindafnemer regelt.

Voor de CC-karren heeft het bedrijf een contract lopen bij Container Centralen, de poolbeheerder achter de CC-karren. Het jaarcontract omvat dat de groentekwekerij 25.000 karren, á €150,- per kar, ter beschikking heeft gedurende het jaar. Daarnaast heeft de groentekweker 7.000 zaailingkarren, á €100,- per kar, en 300.000 stektrays, á €8,95 per stuk, in eigen bezit voor het ophalen van nieuwe groente stekken. De totale waarde van de emballage is €4.575.300. In de totale emballage pool is rekening gehouden met 10% extra emballage om te kort aan emballage op te vangen.

Gevolgen van te weinig emballage beschikbaar

Op het moment dat er te weinig emballage beschikbaar is – vanwege onder andere verlies, diefstal of beschadiging van de emballage – zal de inkoop, verkoop en transport tegen verschillende problemen aanlopen. Als er niet genoeg zaailingkarren beschikbaar zijn, kunnen er geen nieuwe stekplanten komen en dat vertraagd het opkweken van de planten. Als er een groter aandeel van de pool verloren raakt en de productie dus niet genoeg emballage eenheden meer heeft, zal er emballage bijgekocht moeten worden en dat is een grote kostenpost. Daarnaast krijgt de administratie ook te maken met meer discussies over waar de emballage zich bevindt en wanneer de producten geleverd worden of de planten opgehaald kunnen worden. Kortom, extra kosten door de gevolgen van emballage die kwijtgeraakt is.

Emballageregistratie en administratie

Bij TellApe hebben we vaker te maken met dit soort casussen. In iedere branche en bij elk soort bedrijf komen deze verliezen voor. Ook bedrijven de emballage wel registreren, maar dit nog op papier doen, zijn verliezen van emballage aanwezig. Een papiertje raak je namelijk gemakkelijk kwijt en dan maakt de administratie afdeling dus geen overboeking van de emballage naar de klant.

Het probleem wordt dan wel (h)erkend, maar men vindt het te tijdrovend om er zelf voor te gaan zitten en een stappenplan te bedenken. TellApe helpt graag met het opzetten van een eenvoudige emballageregistratie en administratie, hierdoor volgen de besparingen vanzelf!

Op basis van ervaringen in de branche kan het gebruik van TellApe de hoeveelheid verloren emballage drastisch verlagen. Door het emballageproces beter te beheren/controleren kunnen bedrijven ook tijdig reageren op beschadigde of nog niet retour ontvangen emballage. De emballagetransacties worden voor jouw realtime inzichtelijk in het online portal en bij de klant middels een emballagebon. Hierdoor is de administratie zeker de helft minder tijd kwijt door het afstemmen van emballagesaldo’s en is er achteraf een stuk minder discussie.

Concrete besparingen in de groentekwekers

  • Directe kosten van verlies en beschadiging zijn met minstens de helft teruggebracht, dit levert tussen de € 228.765,- en € 320.271,- per jaar op.
  • Indirecte kosten van de administratie zijn met de helft teruggebracht en de discussie komt ook voor de helft minder voor. Hierdoor besparen bedrijven tussen de vijf en tien uur per maand per persoon bij de administratie. Op jaarbasis levert dit op de afdeling tussen de 180 en 360 uur op die ze anders kunnen invullen. Bij een uurtarief van € 25,- per uur levert dit tussen de € 4500,- en € 9000,- op.
  • Het risico op tekorten aan emballage is teruggebracht, en bedrijven kunnen de totale pool aan emballage met 5% verkleinen. Dit levert bijna € 230.000 aan extra werkkapitaal op dat niet meer in emballage vastzit.

De totale kostenbesparing komt minimaal uit op € 233.265,- en maximaal € 329.271,-.

Terugverdientijd voor de groentekweker

TellApe werkt met abonnementen en de prijs is afhankelijk van het aantal gebruikers. In deze case gaan we uit dat de groentekweker 30 medewerkers hebben die de emballage registreren en 3 administrators voor het portal. Zoals je hieronder ziet in het schema is dit bedrijf € 3.049,20 kwijt in jaar 1. Dat betekent bij een minimale kostenbesparing dat de terugverdientijd voor een groentekweker minder dan een maand is!

Wij helpen je graag met jouw emballage-uitdaging of met het berekenen van de terugverdientijd van TellApe voor jouw bedrijf. Meer weten over TellApe?

Kom in contact

 

Vind ons op social media