Heel veel bedrijven, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld, hebben te maken met emballage en emballage registratie. Emballage wordt ook wel ladingdragers of fusten genoemd. Het zijn transport items die helpen om goederen efficiënt van A naar B te vervoeren. Er zijn heel veel verschillende soorten emballage en elk transport item vertegenwoordigt zijn eigen waarde. Naast de vele verschillende soorten emballage zijn er ook diverse soorten afspraken te maken met betrekking tot emballage. Wie is er op welk moment verantwoordelijk voor de emballage en welke afspraken maak je over de financiering en emballagekosten? Tconsult is dé emballagespecialist die jouw bedrijf hierbij kan helpen! Wij putten onze kennis uit meer dan 15 jaar ervaring in de emballage wereld!

Verschillende soorten emballage

Er vallen veel meer items onder emballage, ladingdragers en fusten dan de meeste mensen zich zullen realiseren. De emballage betekenis omvat zowel eenmalige emballage (eenmalige pallets, dozen, e.d.) als meermalige emballage. Bij de bakker wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van broodkratten (Broban kratten), koelboxen, kunststof bakken, gebakskarren. Ook de gebaksstandaards en bruidstaart standaards vallen onder de emballage van bakkers en bakkerijen. De bloemenhandel maakt daarentegen gebruik van hele andere emballage items. De bloemenhandel gebruikt voornamelijk veilingkarren. Denk hierbij aan CC-karren (Dainish trolleys), DC karren met CC platen, bloemenemmers (snijbloemenfust 566, 577, 596), bloemendozen (525, 527, e.d.), potplantenfust (251, 256, 702, e.d.), pallets (Europallets, eenmalige pallets), kooikarren en rolcontainers. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Iedere branche heeft zijn eigen emballage items met zijn specifieke toepassing.

Wil jij meer weten over emballage en waar het voor dient? Lees meer in onze nieuwste blog Emballage betekenis – wat is het en waar dient het voor?  

Waarde van transport items

Transport items zijn voornamelijk gebruiksvoorwerpen om goederen efficiënt van A naar B te transporteren. Het gaat om de functionele werking van emballage. Vaak ligt de focus en aandacht binnen een bedrijf volledig op de (verkoop-) goederen en producten die het bedrijf produceert en/of levert. Wat al snel vergeten wordt, is dat emballage-items een hele grote geldwaarde vertegenwoordigen. Eenmalige emballage klinkt hierbij makkelijk, maar kan in verhouding veel meer geld kosten dan meermalige emballage en ladingdragers.

De meermalige emballage, ladingdragers en fusten zijn ontworpen om het item meerdere keren te gebruiken. Hierdoor zullen de kosten van een meermalige emballage, vaak goedkoper zijn dan bij gebruik van eenmalige emballage. De eenmalige fust is ontworpen om weg te gooien of een andere bestemming voor te geven.

Een Broban krat, oftewel broodkrat, van de bakker kost €7,50 inkoop en vervoert ‘’slechts’’ het versgebakken brood van A naar B. Het vervoeren van bloemen is al veel complexer. De bloemen staan in een emmer, dit kunnen eenmalige of meermalige emmers zijn. Deze emmers staan weer op een kar met planken/ platen. Een meermalige bloemenemmer kost €4,- per stuk, de CC kar of veilingkar kan tussen de €35,- en €450,- vertegenwoordigen en de benodigde platen kosten tussen de €8,- en €30,- per plaat. Kortom, emballage vertegenwoordigt een hoge waarde. Dit is niet altijd even zichtbaar voor de medewerkers, transporteurs en eindklanten die er mee werken.

Afspraken over emballage

Er zijn vele verschillende soorten transport items beschikbaar en noodzakelijk om goederen efficiënt van A naar B te transporteren. Het registratiesysteem achter de emballage is vaak complex en de emballage of fust administratie vertegenwoordigt in veel gevallen een hoop geld. Voordat men een emballage of fustadministratie opzet, is het belangrijk de emballage afspraken goed vast te leggen.

Wat bedoelen we met emballage afspraken?

We bedoelen met emballage afspraken wie er op welk moment verantwoordelijk is voor de transport items en wie er met wie een saldo heeft op welk moment. Is er een saldo tussen leverancier en transporteur, dan is er ook een saldo tussen transporteur en klant. Een andere mogelijkheid is alleen een saldo tussen leverancier en klant, hierbij heeft de transporteur geen verantwoordelijkheid. Hij rijdt alleen van A naar B en van B naar A. Op het moment van overdracht is hierbij belangrijk dat de vastgelegde afspraken eenduidig zijn en deze afspraken goed in de gaten worden houden. Je kan als verkopende partij met al je klanten of met al je transporteurs dezelfde afspraken maken, maar ook is het goed mogelijk dat je per klant bepaalde specifieke afspraken maakt.

Naast de afspraken wie er verantwoordelijk is voor de emballage na overdracht van de goederen, zijn er meer soorten afspraken. Zet je als verkopende partij (alle) emballage op de factuur naar de klant, of houd je alleen een emballagesaldo bij? Als de emballage op factuur staat, kan dit daadwerkelijke verkoop betekenen, maar dit kan ook statiegeld vertegenwoordigen. Bij verkoop wordt de emballage gekocht door de klant en krijg je het als het verkopende partij in principe niet meer terug tenzij je de emballage weer terug koopt van je klant.

Statiegeld

Indien de verkopende partij meer zekerheid wenst, kan hij statiegeld belasten. Dit statiegeld wordt meegenomen bij het totaal uitstaande saldo en zorgen voor het ‘dichtzetten klant’ in verband met het overschrijden van het bestedingskrediet. Bij statiegeld is er voor de ontvangende partij geen echte haast om emballage terug te geven, behalve dat de cashflow er beter van wordt. Er is dan een kleine vergoeding betaald om de emballage te mogen lenen. Dit bedrag wordt bij alleen heffen van statiegeld niet hoger op het moment dat je de emballage langer in je bezit houdt. Het belasten van huur/ daghuur is daarentegen wel een prikkel om de emballage zo snel mogelijk weer terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Elke dag dat de emballage langer in je bezit is, betaal je daghuur in de vorm van een klein bedrag. Dit huurbedrag blijft dus oplopen.

Emballage advies

Kortom transport items zijn nog niet zo makkelijk om goed te managen. Bij emballage management komen verschillende namen van emballages kijken die elk een eigen financiële waarde vertegenwoordigen. Er zijn verschillende afspraken op verantwoordelijkheid, het wel of niet berekenen van statiegeld en/of daghuur en uiteindelijk emballageregistratie en last but not least discipline, focus en draagvlak in de omgang met emballage. Alvorens een emballage of fustadministratie op te zetten, is het belangrijk een volledig beeld te hebben van alle facetten met betrekking tot emballage management. Start met goed nadenken over verantwoordelijkheid met betrekking tot emballage en welke afspraken met betrekking tot emballage worden gehanteerd. Eenmaal ingericht is het vaak lastig, maar niet onmogelijk, om deze verantwoordelijkheden/ afspraken aan te passen.

Tconsult heeft ruim 15 jaar ervaring met én in emballage. Ernst Tjaden heeft bij verschillende bedrijven gewerkt en zich gestort op hun emballage uitdaging. Daarnaast heeft hij reeds vele bedrijven geadviseerd in het opzetten van een goede emballage-administratie en emballageregistratie. Heb jij ook een uitdaging met emballage of kun jij wel wat advies gebruiken? Twijfel niet en stel je vraag bij ons! Wij kunnen je verder helpen en jouw emballagemanagement op orde brengen!

 

Wil jij ook graag persoonlijk advies of meer informatie?

Vraag hier meer informatie.

Wil jij ook elk kwartaal de laatste updates ontvangen over TellApe?

Klik hier om de updates te ontvangen.