De term emballage komt vaak voor binnen de transport. Dit zijn items gebruikt binnen de transport en logistiek om goederen juist te vervoeren en beschermen. Men maakt daarnaast onderscheid tussen eenmalige en meermalige emballage. Meermalige emballage zijn transportitems ontworpen om meerdere keren voor hetzelfde transportdoel ingezet te worden. Eenmalige emballage wordt na gebruik weggegooid.

Het werken met meermalige emballage heeft verschillende voordelen, maar het brengt ook enkele risico’s met zich mee. Omdat je meermalige emballage-items vaker dient te gebruiken, ligt de aanschafwaarde vanzelfsprekend hoger. Ook is het belangrijk dat items retour komen, wat soms een ingewikkeld proces kan zijn. In dit blog staan we kort stil bij deze risico’s en bespreken we de voordelen van meermalige emballage t.o.v. eenmalige emballage.

 

Wat zijn de struikelblokken?

Gemiddeld raakt jaarlijks tussen de 4% en 8% van alle meermalige emballage kwijt. Items worden meegegeven aan een transporteur en vervolgens zie je ze nooit meer terug. Retourstromen brengen ook extra uitdagingen met zich mee. De drie meest voorkomende uitdagingen omtrent retourstromen zijn: 

  1. Het omgooien van de huidige werkprocessen

  2. Werknemers opnieuw trainen en nieuwe werkzaamheden aanleren 

  3. Het implementeren van nieuwe systemen voor de registratie van emballage

Vaak zijn dit ook argumenten om geen gebruik te maken van herbruikbare emballage items. Deze argumenten kunnen echter makkelijk weerlegd worden wanneer je ze afweegt tegen de voordelen van meermalige emballage. Ook is het per systeem afhankelijk of het wijzigen van werkzaamheden en processen veel tijd en moeite kost. Met een simpel systeem als TellApe is dit al snel geregeld. Hiermee kunnen bedrijven kosten, veroorzaakt door verlies of diefstal van emballage, beperken. Natuurlijk zijn deze externe risico’s moeilijker om te voorkomen. Met inzicht in de uitgaande en inkomende stromen kun je echter wel grip krijgen op het emballageproces.

 

Waarom dan tóch werken met meermalige emballage?

Ondanks dat er ook risico’s en uitdagingen verbonden zitten aan het werken met meermalige emballage, wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Bedrijven die kiezen voor een duurzaam proces en willen zorgen voor een efficiënt ingericht logistieke proces doen er goed aan om gebruik te maken van herbruikbare emballage-items. Hieronder hebben we een paar van de voordelen van meermalige emballage op rij gezet.

 

Meermalige emballage is goedkoper

Ten opzichte van eenmalige emballage is de aanschafprijs van meermalige emballage inderdaad duurder. De kosten van meermalige emballage items liggen echter per gebruik lager. De afschrijfperiode is hierbij dus erg belangrijk. De kosten per gebruik kun je uitrekenen door de aanschafprijs door het aantal keer gebruiken van het item te delen. 

  • Eenmalig pallet: Aanschafprijs van € 15,00. Als je 10 keer een eenmalig pallet wilt inzetten, dien je dus 10 keer een nieuw pallet te kopen. De kosten per gebruik zijn dus € 15,00.
  • Meermalig pallet: Aanschafprijs van € 75,00. Als je 10 keer een meermalige pallet wilt gebruiken, hoef je geen nieuw pallet te kopen maar kun je steeds dezelfde inzetten. De kosten per gebruik zijn dus € 75,00/10 = € 7,50. Dit is de helft van een eenmalig pallet en deze kosten gaan naarmate je items vaker gebruikt nog verder omlaag. 

Op de lange termijn is het gebruik van herbruikbare transport items dus goedkoper. Een voorwaarde hiervoor is echter wel dat de items weer retour komen naar de eigenaar.

 

Meermalige emballage is duurzamer

Duurzame processen zijn meer dan ooit nodig. Van bedrijven wordt verwacht dat ze minder uitstoten en meer hergebruiken. Het hergebruiken van items is een onderdeel van een Circulaire Supply Chain en is een van de grootste trends van 2021 binnen de transport en logistiek. Vanzelfsprekend is het gebruiken van meermalige emballage dus ook de duurzamere optie. Meermalige emballage kan tenslotte vaker gebruikt worden en eenmalige emballage wordt na elk gebruik weggegooid.

 

Meermalige emballage is betrouwbaarder

Het is niet zeldzaam dat goederen beschadigen doordat de verpakking niet stevig is. Kartonnen dozen gaan tijdens transport snel kapot doordat de goederen rondstuiteren of niet voorzichtig genoeg worden behandeld. Meermalige emballage is echter gebouwd om veilig en stevig te zijn, ze dienen natuurlijk lang mee te gaan. Met herbruikbare transportitems bescherm je dus goederen beter dan met wegwerpbare, eenmalige emballage.

 

Meermalige emballage is efficiënt

Tot slot is meermalige emballage ook de efficiëntere keuze. De registratie en administratie van meermalige emballage levert relevante inzichten in bijv. locaties en de manieren waarop klanten de items gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je beter jouw keten kunt inrichten en inspelen op onverwachte veranderingen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat productie of leveringen vertraagd worden door tekorten, waardoor extra kosten en tijd geïnvesteerd moeten worden. Ook hoef je niet langer extra voorraad op te slaan en eenmalige items in te kopen. Dit verlaagt het werkkapitaal omdat de voorraad(waarde) niet hoger is dan strikt noodzakelijk.

 

Wil jij meer weten over de voordelen van meermalige emballage? Of wil je zelf starten met het beheren en registreren van jouw bestaande items? Kom met TellApe in contact, wij helpen je hier graag bij!

 

Kom in contact

 

Vind ons op social media