Meermalige emballage zijn transportitems ontworpen om meerdere keren voor hetzelfde transportdoel ingezet te worden. Deze items worden veel gebruikt in veel verschillende branches. Het werken met meermalige emballage heeft dan ook verschillende voordelen. In dit blog bespreken we verschillende soorten emballage voor de logistiek binnen verschillende branches en bekijken we ook de risico’s die spelen binnen deze sectoren. Welke soorten worden gebruikt, hoe verlopen de processen en wat is de waarde van emballage?

 

Emballage voor bloemen

Binnen de bloemen- en plantensector wordt veelal gewerkt met Deense karren, oftewel stapelwagens, met platen, Floratino’s, bloemenemmers (Fc588) en kooikarren/rolcontainers. Deze worden gebruikt voor het vervoeren van de bloemen en planten en zijn veel te zien op de bloemenveiling van Royal FloraHolland. Via Royal FloraHolland worden deze emballage-items uitgegeven. Zij stellen dan de norm voor de emballage in omloop binnen de sector.

Bij het uitwisselen van emballage wordt statiegeld gerekend door de veiling. Ook dienen er vergoedingen betaald te worden bij verlies en diefstal. Op het eerste gezicht lijkt dit dus een goed systeem voor registratie. Bij telers onderling beginnen er echter problemen te ontstaan. Veel bedrijven binnen de sector werken namelijk onderling o.b.v. vertrouwen. Problemen die hierbij ontstaan zijn dat items dus niet altijd worden bijgehouden en het systeem op papieren bonnen rust. De emballage binnen de sector is dus erg gevoelig voor verlies. In geval van verlies is dus niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is en wie dus moet opdraaien voor de kosten.

 

Emballage voor brood

Binnen de broodbranche wordt gewerkt met een ander soort emballage, namelijk met platenwagens, ook wel regaalwagens genoemd, Broban kratten en stapelbakken. Dit zijn dure items, Broban kratten kosten al €15,- en regaalwagens kunnen wel €170,- kosten. Het kan dus ook voorkomen dat de items meer waard zijn dan het brood dat ermee vervoerd wordt. 

Binnen de branche wordt emballage uitgewisseld op basis van vertrouwen, registratie komt dus niet veel voor. Wanneer er dus is misgaat is weer niet duidelijk wie de kosten moet dragen. Problemen die voorkomen binnen de sector zijn bovendien o.a.: 

  1. Kratten worden gebruikt voor andere doeleinden

  2. Medewerkers zijn niet op de hoogte van de waarde van emballage

  3. Lossen gebeurt in de nacht, er is geen ‘bewijs’ van de transactie dus niemand is aansprakelijk voor verlies

  4. Items worden aan de verkeerde leverancier teruggegeven

 

Emballage voor bier 

Het zal geen verrassing zijn dat bier voornamelijk vervoerd wordt in bierfusten. Andere typen emballage die gebruikt worden zijn daarnaast biertanks, pallets, kratten en rolcontainers. Deze items zijn ook erg prijzig, rolcontainers kosten bijvoorbeeld gemiddeld €100,- p.s., maar vooral erg langhoudend en stevig. Het zou daarom zonde zijn om een groot bierfust slechts een handjevol keren te gebruiken. Het is dus van belang dat de items goed geretourneerd blijven worden aan de juiste partij.

De processen en afspraken zijn binnen de branche vrij ingewikkeld, door het verschil in type wederpartijen en de grote aantallen hiervan. In de meeste gevallen wordt statiegeld wordt gerekend, de groothandels, detailhandels en horeca werken echter niet met concrete aantallen. Emballage wordt in dat geval retour gegeven wanneer het er is, hier kan veel tijd tussen zitten. Meermalige emballage is voor de logistiek van deze branche daarnaast van groot belang, er is dan ook veel in omloop. Helder houden wat van wie hoort te zijn kan dus al snel een doolhof worden.

 

Emballage registreren met TellApe

TellApe is de nr. 1 emballage-app die helpt bovenstaande problemen op te lossen en meer. Tijdens overdrachten van emballage kunnen TellApe-gebruikers de uitgegeven of teruggekregen items meteen invoeren in de app. De transactie kan bovendien gelijk afgetekend worden. Na het afgegeven zijn de items binnen enkele seconden zichtbaar in het online portal van TellApe. In dit portal kunnen gebruikers een overzicht zien van alle emballage die in omloop is, de saldo’s en de locaties. Meer weten over emballage of logistiek? Stuur ons gerust een bericht.

 

Kom in contact

 

Vind ons op social media